marți, 27 martie 2012

Treizeci de lucruri pe trebuie să le știm despre Japonia Contemporană

1.      În Japonia străzile nu au nume, ci există așa numitele conglomerate de case numite choume, în cadrul cărora se găsește o numerotare a locuințelor.

2.      Hrana unui japonez constă în genere în alimente precum soia, alge, pește, orez alb.

3.      Odată cu înflorirea cireșului japonez, sakura, practic se anunță sosirea primăverii.

4.      Pe 3 și pe 5 mai japonezii sărbătoresc ziua fetelor, respectiv a băieților. La sărbătoarea fetelor se obișnuiește să se pună în camerele acestora hinaningyou, niște păpușele care înfățișeză personaje de sorginte regală. În cazul băieților, se pun păpuși ce înfățișează războinici . În zilele noastre aceste obiceiuri nu mai sunt la fel de mult respectate, din considerente practice, căci se pare ca spațiul limitat nu le oferă posibilitatea achiziționării păpușilor.

5.      În anotimpul călduros, pentru a combate arșița de afară, niponii obișnuiesc să mănânce țipar prăjit deoarece conține proteinele necesare.

6.      În plus, vara, jocul de artificii este omniprezent în orașe precum Tokyo. Artificiile erau utilizate ca mijloc de divertisment încă din perioada Edo.

7.       Toamna, oamenii obișnuiesc să meargă în grupuri pentru a admira frumusețea arțarilor roșii.

8.      În ceea ce privește anotimpul răcoros, la începutul lunii decembrie au loc așa numitele banchete pentru a uita anul ce se sfârșește – bounen-kai.

9.      În Japonia, Anul Nou are o semnificație mult mai mare decât pentru occidentali, considerându- o ruptură de vechiul an.

10.   Pentru niponi, baia face parte din cele trei componente esențiale ale vieții cotidiene ( mâncatul, dormitul, baia – furo) , fiind practic o tradiție culturală, unii exclamând satisfăcuți : goku-raku, adică acesta-i Raiul. Astfel, în anii 70 existau în Tokyo peste 2 500 de băi publice, în zilele noastre numărul acestora s-a redus seminificativ.

11.   Îm epoca Edo, oamenii obișnuiau să manifeste dispreț pentru bani, ba mai mult, samuraii erau crescuți în disprețul pentru bani.Excepție făcea orașul Osaka care era cunoscut drept orașul  negustorilor. În zilele noastre, datorită influențelor occidentale, japonezii privesc cu alți ochi banii.

12.   Încă de pe vremea când familia Tokugawa se afla la putere, japonezii au obiceiul de a oferi cadouri în mod constant, fiind asociate ritualurilor de politețe. Există, astfel, două perioade în timpul anului când se fac cadouri : în iulie cu ocazia O- chuugen și în decembrie cu ocazia O-seibo.

13.  Copiii reprezintă pentru japonez, în genere, centrul vieții familiale, ajungând sî investească în educația acestora sume colosale de bani.

14.   În trecut, japonezii aveau un complex de superioritate, considerându-și vecinii coreeni ca fiind niște cetățeni de la periferie, ba mai mult mamele interziceau copiilor lor să se joace cu micuții coreeni. Astăzi, se pare că situația s-a schimbat.

15.  La japonezi, căsătoria este mai întâi de toate o asociere între două persoane, care au drept scop întemeierea unui cămin.Afecțiunea nu este punctul forte al japonezilor, ca atare atât bărbatul, cât și femeia duc o existență autonomă, fiecare fiind ocupat cu serviciul și ieșirile cu prietenii..

16.  Giri în dicționar înseamnă datorie, obligație.Practic, este un fel de sistem care dirijează relațiile interumane în Japonia.Cine nu dă dovadă de giri nu este o persoană respectabilă.

17.  Japonezul are un instinct gregar, astfel acesta adoră se se găsească întotdeauna în grupuri, să meargă în mise- baruri să bea cu colegii de la birou.

18.  Japonezii nu au egal când vine vorba de împrumuturi de cuvinte străine, cu precădere englezești.Acestea au fost naturalizate în limba japoneză. Exemplu : biru- bere, pati- petrecere, pantsu, etc.Astfel, o pagină de ziar poate conține peste treizeci de cuvinte străine.

19.  Japonezii sunt cunoscuți ca fiind niște muncitori desăvârșiți.

20.  În Japonia, deși orezul este alimentul de bază, acesta este de șapte ori mai scump decât pe piața internațională.

21.  Pachinjo este de jumătate de secol modalitatea de a-și petrece timpul (loisir). Acesta este un joc care îți poate aduce câștiguri.

22.  Japonezii sunt cei mai politicoși oameni ai planetei, vocabularul limbii japoneze dispunând de zeci de formule de politețe.

23.  Japonia deține recordul mondial în privința tirajelor de cotidiene, astfel se vând peste 72,5 milioane de exemplare.

24.  Religia nu deține un loc important în viața japonezilor.

25.  Un vechi dicton japonez spunea că cele mai îngrozitoare lucruri care i se pot întâmpla unei persoane ( hito) sunt: cutremurele, trăsnetul, incendiile și urletele capului familiei.

26.  În Japonia, ștampila înlocuiește semnătura, lucru existent încă din epoca Tokugawa.

27.  În Japonia, televiziunea publică nu difuzează publicitate.

28.  Yakuza sau mafia japoneză este are o existență oficială, poliția estimând că ar exista în jur de 60 000 persoane.

29.  Astăzi, ipostaza sub care zen este prezent în viața spirituală a niponilor o reprezintă zazenul, adică o ședință de meditație în timpul căreia individul încearcă să își golească mintea.

30.   În genere, o persoană care lucrează în zona orașului Tokyo, va parcurge circa optzeci de minute pe drumul dintre domiciliu și serviciu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu